Bir araya gelmek bir başlangıçtır, beraberliği sürdürmek bir ilerlemedir, beraber çalışmak ise başarıdır.(Henry Ford)
Takım ruhu içerisinde çalışmak; “Bir elin nesi var, iki elin sesi var” şeklinde düşünülmelidir. Çalıştığınız kurum içerisinde bir departmanı tek başına yüklenmek, hem çalışan hem de kurum için başlı başlına bir çıkmaza girmektir. Bireye bağlı olan bir sistemi kurmak ve bu sistem üzerinden iş akışını kurgulamak doğru bir bakış açısı değildir. Bu nedenle takım oluşturmak ve departmanı oluşturulan takıma ve takım liderine teslim etmek işveren açısından en güvenli kurgudur.
Takım içerisinde bulunan bireylerin özelliklerini doğru analiz etmek ve doğru iş paylaşımlarının yapılması oldukça önemlidir. Takım liderinin Profesyonel bakış açısı ile hareket etmesi ve kişilerin yeteneklerine ve kariyer planlamasına uygun yapılacak iş dağılımları takımın güçlenmesini sağlamakla birlikte, işverenin beklentisinin üzerinde çalışmalara imza atılmasını sağlayacaktır. Aynı zamanda bireyler arasındaki sinerjinin sağlanması ve sağlıklı iletişim ağının oluşturulması takım içerisindeki rekabeti dengeleyerek, takım ruhunu daha verimli hale getirecektir.
M.Y.
Evet, Tecrübe Herşeydir!
Yaklaşık 30 yıl gibi bir süreyi iş hayatının içinde geçiren biri olarak bu tespiti yapmış olmak etbette ki çok büyük bir başarı değildir. Ancak yaptığım tespitlerin içerisinde yer alan detaylar bir çoğumuzun zaman zaman karşılaştığı, dikkatini çektiği ancak yine zaman içinde unuttuğu hassas noktalardır. Ve asıl başarı unutulan bu kısımların üzerinde durmak ve iş hayatını tüm zorluklarına rağmen yaşanabilir bir ortam haline getirmektir.
İş hayatınızda stajyer ve sonrasında eleman pozisyonunda başlayıp, üst düzey yönetime (YK Başkanı ve Üyeleri) yakın bir pozisyona ulaşan bir serüveni yaşamışsanız üniversitelerde derslere konu olacak birikiminizin olması kaçınılmazdır.
Farklı sektörlerde çalışan ve mesleki sürecini tamamlayan biri olarak tespit ettiğim en önemli konu İnsan Kaynağıdır. Kurumsal yapılarda daha profesyonel bir yaklaşımla eleman alımı gerçekleşse de, ilgili personelin şirkete girdikten sonraki uyumu konusunda eksik kalınan unsurlar çok fazladır.
Mali İşler departmanını oluşturan Muhaseb&Finans &Bütçe departmanlarında ağırlıklı olarak hissedilen şirket içinde arka planda kalma duygusudur ve bu duygu mevcut personeli olumsuz yönde etkileyen en belirgin histir.
Şirketin ana damarı ticari faaliyetini besleyen departmanlar (Satış v.s) gibi gözükse de, Finans &Bütçe departmanı ağırlıklı olmakla birlikte şirketin asıl ana damarı şirketin yasal koşullarını oluşturan ve uygulayan Mali İşler Departmanıdır.
MY